Пятница, 08 Фев 2013
Из архива

Відкачування меду у вулику - відповідальна і непроста робота, особливо для не дуже досвідченого бджоляра

Важливо правильно визначити термін відкачки меду.

Якщо взятків зменшується поступово, краще всього відібрати мед в самому кінці медозбору, коли контрольний вулик протягом 2-3 днів покаже помітне зниження ваги принесеного нектару. У цей час мед вже дозріє, а ймовірність крадійства буде ще мала. Так чинять при медозборі з рапсу, конюшини, малини та багатьох інших медоносів. Якщо медозбір закінчується різко, відбір меду виробляють за 2-3 дні до ймовірного закінчення взятка. Така ситуація може мати місце, наприклад, коли викошують луг або коли цвітуть липи одного виду. При використанні паді, визначити термін зникнення якої неможливо, і в разі дуже багатого медозбору мед відбирають через 3-4 дні після закінчення надходження нектару (інакше відкачаний мед буде незрілим).

Підвищений вміст води в меді негативно позначається на якості меду, він ферментується (починає бродити).

Зрілим вважається мед, повністю або хоча б частково запечатаний бджолами. У надставці мед повинен бути запечатаний хоча б на половині площі сота, в гнізді - на 2/3-3/4 площі. Чим рясніше був медозбір і дощова погода під час медозбору, тим більше уваги слід приділити зрілості меду. При невеликому медозборі і сухій погоді весь мед у вулику зазвичай зрілий, хоча частина сот може бути не запечатана. Цівка зрілого меду, випливаючи з медогонки, кладеться добре окресленим горбком.

У тісних вуликах може виникнути необхідність відбирати мед протягом усього сезону. У цьому випадку проводиться частковий відбір (відбирають лише рамки з майже повністю запечатаним медом).

Щоб не псувати мед і не послабити родину, мед ніколи не відкачують з рамок з розплодом. Надлишок меду в гнізді утворюється тільки там, де гніздо перед початком медозбору було сформовано неправильно. Засіяні маткою соти необхідно тимчасово помістити за розділову решітку і прокрутити на медогонці тільки після виходу з них бджіл. Проаналізуйте використаний вами спосіб розширення обсягу вуликів, щоб зрозуміти, в чому ваша помилка і не допускати її в майбутньому.

У сотах з розплодом після кожного відбору меду повинна залишатися певна кількість меду на випадок тривалої (1-2 тижні) негоди і пов'язаного з цим голодування.

Крім того, потрібно віддавати собі звіт, що голодні бджоли більше схильні до злодійства, частіше хворіють, перестають працювати (внаслідок чого порушується нормальний розвиток сім'ї), а в крайньому випадку можуть покинути вулик (т. зв. голодняк) або обсипатися. Тому, забираючи мед, треба хоча орієнтовно оцінити, чи не прирікаємо ми тим самим бджіл на голод. Просто орієнтуватися в ситуації при роботі з вуликами, стояками з малим гніздом (1 ярус). Знявши надставку, слід звернути увагу на відкриті вулички і дещо висунути крайні, що знаходяться по обидва боки від гнізда, рамки. Якщо меду в гнізді немає, потрібно залишити в надставці 3-4 кг меду.

Загрузка...
Загрузка...