Пятница, 08 Фев 2013
Из архива

Організація відкачки меду

У комбінованих вуликах і лежаках завжди залишиться трохи меду під розплодом, тому медові магазини можна знімати повністю.

При останньому у сезоні медовідборі або перед тривалою перервою запас меду в кожному вулику повинен бути збільшений до 4-6 кг. Недолік слід якомога швидше заповнити.

На великих пасіках відкачка меду повинна бути організована так, щоб можна було завершити роботу протягом 1-3 днів.

З рамок з медом, по черзі виймаються з лежака, змітають над гніздом бджіл і поміщають рамки у візок, накритий мокрим полотном. Запах меду не проникає через мокру тканину, а тому і не приваблює бджіл-злодійок. Якщо відбір меду відбувається після закінчення медозбору, запобіжні заходи повинні виконуватися ще більш ретельно: в цьому випадку соти не обмітають над гніздом, а, окурюють злегка димом, переносять у щільно закриту ємність у візку, щоб якнайшвидше закрити вулик. Бджіл обметують на майданчику перед льотком. Такий відбір меду менше турбує бджіл і оберігає оглядову сім'ю від нападу зверху. Звільнені від бджіл соти відразу переносять в майстерню.

 З комбінованих вуликів зручніше спочатку вийняти надставки. Для цього бджіл трохи одимлюють зверху, надставку знімають разом з рамкою, вулик відразу ж закривають.

Перед льотком змітають з сот надставки бджіл (саму надставку в цей час тримають під мокрим полотном). Після того, як всі надставки зняті, вибирають соти з гніздового магазину (як з вулика-лежака).

З корпусами вуликів-стояків обходяться при відборі меду так само, як при згаданому вже знятті з гнізд надставочних корпусів комбінованих вуликів.

При відборі меду бджоляру можуть згодитися спеціальні засоби, що відлякують бджіл.

При їх використанні відпадає необхідність змітати бджіл із сот. Найбільш поширений з таких засобів бензальдегід, пари якого абсолютно нешкідливі для розплоду і бджіл, а запах речовини не вбирається ні медом, ні сотами. Бензальдегід простий у застосуванні. Шматок м'якої деревно-стружкової плити, вирізаної по розміру надставки або корпусу в декількох місцях за допомогою пульверизатора або щіточки зволожується бензальдегідом (витрата - 1 чайна ложка), потім нею накривають відкриту надставку або корпус вулика. Через 5 хвилин бджоли йдуть вниз не менше ніж на 20 см від плити, повністю або майже повністю (в залежності від величини рамок), звільняючи соти з медом. Однією зволоженою плитою можна користуватися протягом години. Потім плиту зволожують знову на цей раз тільки 10 краплями рідини. Цього достатньо для ефективності відлякування бджіл протягом наступної години. У міру потреби операцію повторюють.

У спекотні дні зволожену бензальдегідом плиту тримають над надставкою менше п'яти хвилин, оскільки інтенсивне випаровування речовини може призвести до своєрідного «сп'яніння» бджіл. В інших випадках засіб можна використовувати в будь-яку погоду. Для очищення від бджіл високих гніздових рамок засобом не користуються, оскільки застосування до такого формату альдегід не ефективний.

Загрузка...
Загрузка...